Рецепты овощного рагу с кабачками: готовим с капустой, в мультиварке!

Почему хозяйки любят рецепты овощного рагу с кабачками? Потому что это реальная возможность накормить семью из того, что есть в холодильнике. Причем вкусно и быстро. А зная классический рецепт овощного рагу, можно фантазировать с любыми представителями овощного братства.

Рецепты овощного рагу с кабачками: готовим рагу с баклажанами, с капустой и в мультиварке

Овощное рагу – это целое собрание вкусностей и полезностей в одной тарелке. Где овощи дополняют и обогащают друг друга. А мы наслаждаемся результатом их взаимодействия, блюдом легким и питательным одновременно.
Рагу приготовить несложно. Однако нужно знать некоторые тонкости, которые позволят каждому члену овощного собрания раскрыться во всей красе, отдать блюду все свои богатства.

Сейчас мы и попытаемся раскрыть секреты вкусного овощного рагу на конкретных примерах.

Классический рецепт овощного рагу с кабачками и картошкой


Почему этот рецепт я называю классическим? Потому что в нем представлен набор продуктов, которые доступны в любое время года. А уж по сезону можно менять и дополнять ингредиенты по своему вкусу и возможностям.

Технология приготовления блюда подразумевает нарезку овощей на кусочки, а затем их легкое обжаривание и тушение. Вот здесь то и кроются небольшие подводные камешки, которые нам нужно обойти.

Что бы я хотела посоветовать, чтобы наше рагу получилось вкусным и красивым

  1. Овощи нужно нарезать кубиками. Они должны быть не сильно маленькими и приблизительно одинаковыми по размеру. Крупные кубики останутся целенькими после термической обработки. А вот мелко нарезанные овощи могут просто развариться или расслоиться под воздействием температуры. Одинаковые по размеру кусочки овощей обеспечат привлекательность блюда.
  2. Овощи имеют разную структуру и плотность. Одни быстрее подвергаются тепловой обработке, другие медленнее. Поэтому вначале нужно обрабатывать твердые овощи, затем поэтапно переходить к более мягким.
  3. Чем разнообразней набор овощей, тем вкуснее и интереснее будет готовое блюдо. Количество наименований должно быть не менее четырех.
  4. Используйте по возможности овощи разных цветов. Так овощное рагу заиграет на столе всеми цветами радуги. Яркие перцы, зеленая спаржевая фасоль, желтая кукуруза – импровизациям нет предела.
  5. Добавляйте любимые приправы и специи – вкус блюда станет только богаче, а уж аромат и подавно.
  6. Изюминка блюда — сок овощного рагу. Та самая неповторимая юшка, которая превращает блюдо в настоящее произведение кулинарного искусства. Для ее образования нужна жидкость. Если овощи выделяют недостаточно сока, нужно обязательно добавлять немного водички.
  7. Чтобы блюдо получилось менее жирным, не обжаривайте каждый овощ в отдельности. Используйте глубокую сковороду или казанок, в которые очень удобно закладывать овощи поэтапно.

Можно приступать к приготовлению. Готовим набор продуктов

  • Картофеля – 350 гр.
  • Капусты белокачанной — 350 гр.
  • Кабачок среднего размера
  • Моркови — 150 гр.
  • Лука – 150 гр.
  • Помидоров — 150 -200 гр. (в зимнее время года можно заменить соком или пастой)
  • Сладкого перца — 150-500 гр.
  • Воды – приблизительно 100 – 150 мл.
  • Зелени укропа и петрушки по небольшому пучку
  • Специи – лавровый листик, черный перец горошком, хмели – сунели
  • Чесночка пару зубчиков (если пожелаете)
  • Растительного масла — 100 мл

Пошаговое приготовление

  1. Вначале рекомендую подготовить все овощи, чтобы не было спешки у плиты. Ведь блюдо готовится быстро. И когда все будет очищено и нарезано, у нас гарантированно ничего не подгорит. Овощи чистим, моем, нарезаем крупными кубиками, складываем отдельно. Если кабачок молодой, его не обязательно очищать от кожуры. Не забываем, что кусочки овощей должны быть приблизительно одинаковыми по размеру. Зелень мелко рубим. А если решились добавить чесночку, то его нужно очистить и меленько нарезать.
  2. Поставьте на огонь небольшую кастрюльку с водой. Она нам понадобится для того, чтобы с помидоров снять кожицу. Тогда они свободнее смогут отдать все свои соки, насытить рагу приятной кислинкой.
  3. На противоположной от плодоножки стороне сделайте надрезы крест на крест. Опустите помидоры в кипящую воду на пару мину, затем достаньте шумовкой. С остывших томатов снимите кожицу. Вот теперь можно и их порезать кусочками. Кстати, чтобы помидорчики быстрее остыли, их можно на минуту опустить в холодную воду.
  4. Приступаем к обжариванию. Не выливайте сразу все масло на сковороду, лучше добавите в процессе. Нам ведь интересно приготовить не жирное блюдо. В разогретое масло отправляем лук. Слегка обжариваем на среднем огне до прозрачности. Не забываем помешивать.
  5. К луку отправляем морковь, обжариваем все вместе минуты 2.
  6. Добавляем перец сладкий. Массу перемешиваем, томим минуту.
  7. Теперь закладываем кусочки картофеля. Наша задача его только немного обжарить до румяной корочки, подготовить к дальнейшему тушению. На этом этапе доводить до готовности его не нужно. По времени это приблизительно минут 5 займет. Следите за тем, чтобы овощи ни в коем случае не пригорали, тщательно перемешивайте.
  8. Добавляем нарезанный кабачок, перемешиваем, продолжаем совместное обжаривание еще 5-7 мин.
  9. Очередь за капусточкой. Добавляем ее в овощную массу, перемешиваем. Обжариваем 3 минуты.
  10. Перец горошком потолочь в ступке – так он будет ароматней.
  11. Теперь время добавить специи и любимые травки. Солим, перчим, обогащаем приправами. Я очень люблю хмели – сунели, поэтому с удовольствием добавляю их. Обязательно перемешивайте овощи. Если они стали приставать ко дну сковороды, добавьте немного маслица.
  12. В последнюю очередь закладывайте помидоры и еще раз перемешайте массу. Если помидоры у Вас сильно кислые, добавляйте их не все сразу. В процессе тушения попробуете рагу на вкус, и если кислоты мало, то добавите. Ну а если вдруг переборщите, то исправить ситуацию поможет щепотка сахара.
  13. Настало время добавить водички и тушить рагу. Воду добавляйте аккуратно. Я имею в виду то, что она не должна покрывать всю массу. Но все овощи должны протушиться , дойти до готовности. Ориентируйтесь так – жидкость должна покрывать овощную массу на две трети.
  14. Положите в сковороду лавровый листочек, накройте ее крышкой, сделайте огонь умеренным и тушите рагу 25- 30 минут. Время от времени перемешивайте, следите за готовностью. При необходимости, можно долить водички. Рагу не должно быть сухим. Обязательно пробуйте на вкус, добавляйте специи при необходимости.
  15. За пять минут до готовности добавьте нарубленную зелень, смешайте ее с общей массой. На этом же этапе можно добавить чесночок, нарезанный мелкими кусочками. Но это на любителя.

Рагу готово. Выглядит очень аппетитно, манит чудесным ароматом. Овощи у нас сохранили форму. Они нежатся в густом соусе и просятся на тарелку. Приятного !

Летом овощей много, можно позаботиться и о зимнем рагу. Подготовить овощной набор, порезать на кусочки, сложить в пакетик и заморозить. В определенный момент это станет настоящей находкой – достал из морозильничка, разморозил, и на сковороду.

Но вот кабачок я бы не советовала замораживать кусочками. В целом виде он сохранит больше соков. Его нужно будет только чуть отжать, и он прекрасно дополнит зимний рацион.

Овощное рагу с баклажанами и кабачками

Классическое рагу мы больше готовим зимой. А вот летом его можно разбавлять как угодно, радуясь изобилию овощей. Превосходно обогащают рагу баклажаны и кабачки. С ними мы и приготовим овощной деликатес.

Сэкономить время на нарезку можно при помощи комбайна. Очень часто я так и делаю – времени всегда не хватает.

Нам понадобятся следующие ингредиенты

  • Два кабачка (приблизительно 500 гр.)
  • Три баклажанчика (500 гр.)
  • Помидоров 500 гр.
  • Две картофелины (300гр.)
  • Моркови 140 гр.
  • Одна луковица (120 гр.)
  • Сладкая перчинка (100 гр.)
  • Масло растительное 50 гр.
  • Соль — 2 ч. л.
  • Зелень укропа и петрушки, черный молотый перец.
  • Лук

Готовим рагу

  1. Сразу займемся овощами, которые первыми пойдут на сковороду. Чистим лук, морковь и картошку.
  2. Теперь их нужно нарезать. Лук нарезаю полукольцами. Морковь и картошку обычно режу кубиками, но сегодня мне помогает комбайн. Он и нарежет все крупными кусочками.
  3. Ставим на огонь казанок, заливаем масло, разогреваем его.
  4. Первыми отправляем лук и морковь, обжариваем в течение 5 минут. Помешивать нужно обязательно.
  5. Лучок стал мягким и прозрачным, морковь подзолотилась — можно добавлять картофель. Заложили, перемешали. Обжариваем еще пяток минут. Картофель должен приобрести румяную корочку на этом этапе.
  6. Теперь можно очистить баклажаны и кабачки. Я снимаю с них кожицу, так как люблю рагу мягкое.
  7. Нарезаем их опять же при помощи комбайна. Если вручную, то это нужно делать кубиками.
  8. Перец сладкий обмыть, очистить от семян, нарезать кусочками.
  9. Кабачки, синенькие и перец отправляем в казанок, перемешиваем. Огонь теперь нужно уменьшить.
  10. Настало время посолить и поперчить наше блюдо. Так овощи лучше станут отдавать свои соки, рагу начнет приобретать необходимый вкус. Чаще перемешивайте овощи, нам не нужно, что бы они подгорали.
  11. Помидоры нужно очистить от кожуры. Это будет легко сделать после того, как Вы их опустите на 2 минуты в кипяток, а потом остудите в холодной воде.
  12. Томаты также нужно нарезать на кусочки, чтобы при тушении они разомлели и наделили блюдо необходимой кислотой. Обратите внимание на кислоту помидоров. Может быть, не стоит все томаты сразу закладывать, если они очень кислые? Подкорректировать кислоту можно после того, как овощная масса протушится минут 7-10.
  13. Закладываем кусочки помидоров в общий котел, перемешиваем массу. Тушим 10 минут. Можно уже попробовать на вкус и увидеть, что у нас получается. Может нужно добавить специй и сбалансировать вкусовые качества. Присутствие кабачка и баклажана обеспечивает достаточное количество сока, воды мы не добавляем в этом случае. Овощи тушатся в собственном соку. Если Вас устраивает вкус, продолжайте процесс еще 10 минут.
  14. Зелень обмываем, мелко рубим. Добавляем в рагу, перемешиваем.
  15. Тушим еще 5 минут.

Вот теперь овощное чудо готово. Оно великолепно и в теплом виде, и в холодном. Это и самостоятельное блюдо, и замечательный гарнир. Наслаждайтесь на здоровье!

Как приготовить овощное рагу в мультиварке

Идеальное овощное рагу можно приготовить в мультиварке. Блюдо получается вкусным и диетическим. Ведь масла используется совсем мало. А умный аппарат позволяет овощам равномерно протушиться.

С минимальными временными затратами можно приготовить превосходный романтический ужин для двоих.

Для этого нам потребуются

  • Четыре небольших картофелины
  • Сладкая перчинка одна
  • Цукини – 1 шт. (можно заменить кабачком)
  • Помидоров 1-2 шт.
  • Морковь 1 шт. среднего размера
  • Лук 1 шт.
  • По вкусу специи (соль, перец, прованские травы)
  • Оливковое масло 1-2 ст.л. (можно использовать любое растительное).

Пошаговые действия

  1. Овощи обмываем. Картофель, лук, морковь чистим. У перца удаляем перепонки и семена. Цукини у меня молоденький, я его не чистила.

  2. Все ингредиенты нарезаем кубиками среднего размера. Только морковь я порезала колечками.

  3. Овощи отправляем в чашу мультиварки, добавляем масло, солим, перчим. Закладываем и любимые травки. Они внесут неповторимую изюминку в блюдо. Массу перемешиваем.

  4. Добавляем немного очищенной водички. Буквально 30 мл. Она придаст сочности готовому продукту.
  5. Выставляем режим «Тушение» на 40 минут, закрываем крышку, включаем аппарат.
  6. После того, как овощи протушатся 20 минут, нужно будет крышку открыть и проследить — достаточно ли образовалось овощного сока. При необходимости, можно добавить немного водички. И попробуйте обязательно на вкус, всего ли хватает.
  7. После того, как запрограммированное время истечет, нужно дать нашему рагу немножко остыть.

Вот теперь можно украсить зеленью и подавать к столу. Приятного Вам!

Отличную компанию овощам могут составить и грибы. Они внесут свою изюминку и неповторимый грибной душок.

На примере простых рецептов я хотела рассказать о том, что в овощное рагу можно добавлять всевозможные овощи, в самых разных пропорциях. Рагу невозможно испортить. Уделила большое внимание и тонкостям приготовления блюда. Используя их на своей кухне, Вы сотворите эксклюзивный овощной шедевр. Удачи Вам!

Читайте также:

комментариев 109

  1. Сергей:

    Чем хороши такие рецепты, что к баклажанам можно добавлять любые овощи, и получится очень вкусно

  2. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up
    anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using
    this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining,
    but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage
    your high quality score if ads and marketing with Adwords.
    Well I’m adding this RSS to my email and could look out
    for much more of your respective fascinating content.

    Make sure you update this again very soon..
    Escape rooms

  3. Very interesting information!Perfect just what I was looking for!!

  4. apartments for rent in martinsburg wv belle hall apartments fox hollow apartments

  5. I believe, to make the agents with references to: generic people will want a feeling of responsibility; middle-level workforce have each of those feelings of obligations but probably self-motivated; and additionally middle management of one’s businesses important might be the acknowledgement concerning numbers, as well as corporation obtain together with the advancement of employment center

  6. Very excellent info can be found on site. Euro travel

  7. This site truly has all the info I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

  8. You need to take part in a contest for one of the best blogs online. I most certainly will recommend this website!

  9. Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes that make the greatest changes. Thanks for sharing!

  10. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise info… Thanks for sharing this one. A must read article.

  11. Everything is very open with a really clear clarification of the challenges. It was definitely informative. Your website is very helpful. Thank you for sharing.

  12. Greetings! Very useful advice in this particular article! It is the little changes that produce the most significant changes. Thanks a lot for sharing!

  13. I love looking through a post that will make people think. Also, thank you for allowing for me to comment.

  14. I was able to find good advice from your content.

  15. Great post. I am dealing with a few of these issues as well..

  16. Hi there, I do think your website might be having web browser compatibility problems. Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great website!

  17. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something too few people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this during my search for something concerning this.

  18. Pretty! This has been a really wonderful post. Thanks for providing this information.

  19. You’ve made some good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

  20. Greetings, I think your web site could possibly be having browser compatibility issues. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

  21. Hi! I just want to offer you a huge thumbs up for the great information you have got here on this post. I will be returning to your website for more soon.

  22. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to generate a really good article… but what can I say… I put things off a lot and don’t seem to get nearly anything done.

  23. I was able to find good info from your blog posts.

  24. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I really hope to view the same high-grade content by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal site now 😉

  25. Your style is unique compared to other people I have read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

  26. It’s nearly impossible to find experienced people about this topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

  27. Pretty! This has been an extremely wonderful article. Thanks for supplying this info.

  28. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

  29. Hi! I could have sworn I’ve visited this blog before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

  30. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been conducting a little research on this. And he in fact ordered me lunch simply because I discovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this matter here on your web page.

  31. Everyone loves it when people get together and share opinions. Great blog, stick with it!

  32. Aw, this was a very nice post. Finding the time and actual effort to create a good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

  33. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I really hope to see the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now 😉

  34. Hello there! I simply want to offer you a big thumbs up for your excellent info you have got here on this post. I am coming back to your website for more soon.

  35. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am going through issues with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody else having the same RSS issues? Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanx.

  36. bookmarked!!, I love your web site!

  37. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be helpful to read content from other authors and use a little something from other sites.

  38. Endemol shine tv executive valentina gioia killed in leichhardt
    https://hmv-newbie.fetish-matters.net/?allyssa-kenia

  39. J88:

    Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read articles from other writers and use something from other web sites.

  40. Отечественный этношоп НашаМебель призывает широченный набор кухонь, что помогут создать уют и еще уют в течение вашем логове https://notahye4kuhnishki.ru.

  41. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always interesting to read articles from other authors and use a little something from their web sites.

  42. I quite like reading an article that can make people think. Also, thank you for allowing me to comment.

  43. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own website now 😉

  44. I was able to find good information from your blog articles.

  45. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise info… Appreciate your sharing this one. A must read article!

  46. When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thank you.

  47. The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I really thought you would have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of whining about something you can fix if you weren’t too busy looking for attention.

  48. I’m extremely pleased to uncover this page. I need to to thank you for your time just for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you bookmarked to see new information on your website.

  49. Your style is very unique in comparison to other folks I have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this web site.

  50. Very good write-up. I absolutely love this website. Stick with it!

  51. Your style is really unique in comparison to other folks I have read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

  52. I was able to find good info from your blog articles.

  53. Right here is the perfect website for everyone who hopes to understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic which has been written about for many years. Wonderful stuff, just excellent.

  54. Having read this I thought it was really informative. I appreciate you taking the time and effort to put this information together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile.

  55. Very good information. Lucky me I ran across your blog by chance (stumbleupon). I have book marked it for later.

  56. I seriously love your blog.. Very nice colors & theme. Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my own blog and want to know where you got this from or exactly what the theme is named. Thanks.

  57. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thanks.

  58. Excellent article. I definitely appreciate this site. Stick with it!

  59. May I simply say what a comfort to discover somebody that truly knows what they are discussing on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to look at this and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular given that you surely possess the gift.

  60. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me. Cheers!

  61. Can I just say what a comfort to discover someone who truly knows what they’re discussing on the net. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More people have to read this and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular because you surely have the gift.

  62. Nodular pulmonary amyloidosis is characterized by localized immunoglobulin deposition and is frequently associated with an indolent B cell lymphoproliferative disorder buy priligy tablets

  63. Spot on with this write-up, I really think this web site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the info.

  64. Incorporating Sugar Protector into my everyday routine has actually been a game-changer for my overall well-being.

    As a person that already focuses on healthy and balanced consuming, this supplement
    has provided an included boost of defense. in my energy levels, and
    my desire for undesirable snacks so easy can have such an extensive
    influence on my every day life.

  65. There is certainly a great deal to learn about this issue. I love all of the points you’ve made.

  66. I like reading through a post that will make men and women think. Also, thanks for allowing for me to comment.

  67. Spot on with this write-up, I actually feel this amazing site needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the advice.

  68. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It’s always exciting to read articles from other authors and practice a little something from other sites.

  69. I was able to find good advice from your blog articles.

  70. Greetings! Very helpful advice within this article! It’s the little changes that produce the most significant changes. Thanks for sharing!

  71. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping to see the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own blog now 😉

  72. I’m extremely pleased to discover this site. I want to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you saved as a favorite to see new things on your website.

  73. You have made some good points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this website.

  74. Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
    Optimization? I’m trying to get my site to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
    Appreciate it! You can read similar art here: Warm blankets

  75. I wanted to thank you for this very good read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I’ve got you saved as a favorite to look at new stuff you post…

  76. Hello there! I could have sworn I’ve visited this blog before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I found it and I’ll be book-marking it and checking back frequently.

  77. This is a topic that is close to my heart… Thank you! Exactly where are your contact details though?

  78. I really like looking through an article that will make people think. Also, many thanks for permitting me to comment.

  79. I’m extremely pleased to uncover this website. I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely liked every bit of it and i also have you book marked to look at new stuff in your website.

  80. Great web site you’ve got here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays. I really appreciate individuals like you! Take care!!

  81. Very good information. Lucky me I ran across your site by accident (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

  82. Everything is very open with a precise explanation of the issues. It was really informative. Your site is very useful. Thanks for sharing.

  83. I was very happy to find this page. I want to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely really liked every little bit of it and I have you saved as a favorite to look at new stuff in your blog.

  84. This site definitely has all of the information and facts I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  85. Everything is very open with a really clear description of the issues. It was definitely informative. Your website is extremely helpful. Thanks for sharing!

  86. Good blog post. I absolutely love this site. Continue the good work!

  87. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your site.

  88. This page truly has all of the info I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  89. Hello, I think your blog could possibly be having internet browser compatibility problems. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, fantastic blog.

  90. Good article! We will be linking to this great article on our site. Keep up the great writing.

  91. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the site is very good.

  92. I was able to find good information from your blog posts.

  93. how to buy priligy im 16 years old In CC cycles, 6 24 25 cycles demonstrated luteinized unruptured follicles LUF

  94. Introducing to you the most prestigious online entertainment address today. Visit now to experience now!

  95. Everyone loves it when folks get together and share thoughts. Great blog, keep it up!

  96. I was able to find good information from your blog posts.

  97. You should take part in a contest for one of the best blogs on the net. I will recommend this website!

  98. porn:

    Excellent post. I will be facing some of these issues as well..

  99. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few folks are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my search for something relating to this.

  100. You made some really good points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

  101. Introducing to you the most prestigious online entertainment address today. Visit now to experience now!

  102. You’ve made some decent points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

  103. porn:

    Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.